H. van Wijnen - Since 1864

Veelgestelde vragen

Wat is zalm?
Wat betekent anadromous?
Is er maar een soort zalm?
Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?
Wat is ASC?
Wat is MSC?
Waarom is zalm gerookt of gezouten?

Wat is koud gerookte zalm?
Wat is warm gerookte zalm?
Wat zijn Gravad laks?
Wat is een ‘long slice’?
Wat is een ‘D-snede’?
Waarom wordt gerookte zalm ook wel ‘lox’ genoemd?
Zijn onze gerookte producten koosjer?
Waarom is koud gerookte zalm koosjer?

V: Wat is zalm?
A: Zalm is een van de voornaamste visspecialiteiten die er bestaat. U zult in overvloed van deze vis kunnen genieten, zolang deze duurzaam wordt gevangen of gekweekt. De zalm is een vis met het bijzondere kenmerk anadromous zijn.

V: Wat betekent anadromous?
A: Anadromous betekent dat de vis zowel in zoet als in zout waren kan leven. De zalm wordt geboren in zoet water, trekt naar de oceaan om vervolgens terug te keren naar het zoete water om te paren of kuit te schieten.

V: Is er maar één soort zalm?
A: Nee, er zijn verschillende soorten zalm. Je hebt de Atlantische zalm (Salmo salar) en 5 verschillende soorten Pacific zalm.

We roken de prachtige en smaakvolle Atlantische zalm en hebben specifiek gekozen voor wilde Pacific Sockeye zalm (MSC) vanwege zijn geweldige smaak en kwaliteit.

V: Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?
A: Zalm is zowel gekweekt (ASC) als wild (MSC) een natuurlijke bron. We zullen deze vis op een duurzame en verantwoorde manier moeten behandelen als we willen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van deze heerlijke gift die de natuur ons schenkt. 

V: Wat is ASC?
A: De missie van de ASC ofwel de Aquaculture Stewardship Council’s is om bewustwording te bevorderen en waarde te creëren in de hele keten op het gebied van aquacultuur, duurzaamheid van het milieu en social responsibility. U zult ongetwijfeld begrijpen dat H. Van Wijnen ASC gecertificeerd is. www.asc-aqua.org, bekijk ASC certificate.

V: Wat is MSC?
A: Het MSC ofwel Marine Stewardship Council zet zich in voor het ‘fishery certification program’ en ‘seafood ecolabel’. Ze beloont duurzame visvangst. Het is een wereldwijde organisatie die samenwerkt met diverse partijen zoals de visserij, de zeevruchtenhandel, organisaties die zich inzetten voor de instandhouding van natuurlijk bronnen en het grote publiek, om de meest milieuvriendelijke en bewuste keuze te promoten qua vis. H. Van Wijnen is volledig MSC gecertificeerd. www.msc.orgview MSC certificate

V: Waarom is zalm gerookt of gezouten?
A: Gerookte zalm is gezouten of gerookt om de zalm te conserveren en een langere houdbaarheid te geven. Dit proces wordt al eeuwen toegepast en geeft de zalm zijn karakteristieke smaak. H. van Wijnen is wereldwijd bekend vanwege haar lichte zouting die een delicate smaak geeft aan onze producten.

V: Wat is koud gerookte zalm?
A: Lees meer over koudgerookte zalm

V: Wat is warm gerookte zalm?
A: Lees meer over warm gerookte zalm

V: Wat zijn Gravad laks?
A: Lees meer over Gravad laks

V: Wat is een ‘Lange snede (Long slice)’?
A: Lees meer over Lange snede (Long slice)

V: Wat is een ‘D-snede’?
A: Lees meer over D-snede

V: Waarom staat gerookte zalm ook wel bekend als ‘lox’? (Wat betekent het en waarom is deze naam gegeven)?
A: Lox is afgeleid van het Noorse woord ‘laks’ of het Duitse woord ‘lachs’, wat allebei ‘zalm’ betekent. In de Verenigde Staten is het woord ‘lox’ een algemeen geaccepteerd begrip voor iedere soort gemarineerde zalm geworden maar de meeste mensen gebruiken het om te refereren aan gerookte zalm.

V: Zijn onze gerookte producten koosjer?
A: Ja, al onze koud gerookte zalm is koosjer en kan geleverd worden met het KSH Rabbinical symbool. www.kosherbelgium.orgview Kosher hot smoked / cold smoked certificate & view Kosher hot smoked / cold smoked with herbs certificate .  

V: Waarom is koud gerookte zalm koosjer?
A: Zalm is een vis met schubben, botten en vinnen en mag volgens het Rabbinaat certificaat verkocht worden als een koosjer product. Meer informatie over koosjer en koosjere producten kunt u vinden op de website ‘Israelitische Gemeente van Antwerpen Shomra-Hedes’. Dit is het rabbinaat dat onze producten certificeert. www.kosherbelgium.org